WordPress ile web sitenizi kurdunuz ve şimdi hangi WordPress teması kullanacağınıza karar vermek istiyorsunuz. WordPress ile yeni tanışanlar için bir tema seçmek çoğu zaman kafa karıştırıcıdır. Binlerce ücretsiz ve premium (ücretli) WordPress teması bulunuyor. Her tema bir diğerine göre daha iyi görünüyor. WordPress teması web sitenizi sadece görsel olarak etkilemeyecek. Aynı zamanda performans ve güvenlik gibi pek çok açıdan olumlu / olumsuz etkisi olacak bir seçimdir. Nasıl seçeceğinize karar veremdiniz mi ? İşte bir WordPress teması seçerken dikkat etmeniz gerekenler:

1) WordPress Teması Seçerken Neden Dikkatli Olmalı ?

WordPress, her türlü web sitesini oluşturmak için kullanılabilir. Bu yüzden her tema farklı bir pazara hitap eder.

WordPress temanız web sitenizin içeriğini tamamlamalıdır. Örneğin, günlük, politik veya sosyal konular hakkında bir blog başlatıyorsanız, okunabilirliği attıran bir tema gerekir.

Birçok WordPress teması tonlarca kişiselleştirme seçeneği ile gelir. İlk bakışta bu iyi bir şey gibi görünebilir. Ancak düzgün kodlanmadıysa, bu seçenekler temaları değiştirmenizi veya başka WordPress eklentileri kullanmanızı zorlaştırabilir. Bu temaya geçerken size yardımcı olacak bir yazılım geliştiriciye ödeme yapmanız zorunda kalabilirsiniz.

Ayrıca, harika görünen bazı WordPress temaları web sitenizi inanılmaz derecede yavaşlatabilir. Herkes (özellikle Google) hızlı ve üst sıralardaki web sitelerini seviyor ve yavaş web sitelerini beğenmiyor.

Temanız, WordPress sitenizin görünen yüzüdür ve kullanıcıların yanı sıra arama motorlarının bunu nasıl algıladıklarında önemli bir rol oynar.

“Her gördüğünüz sakallı dedeniz değildir” diyerek web siteniz için en iyi temayı nasıl seçeceğinize yardımcı olacak adımlara göz atalım.

  • Önceden istediğiniz özelliklerin bir listesini yapın
  • Sadeliğe önem verin
  • Duyarlı temaları tercih edin
  • Tarayıcı uyumluluğuna dikkat edin
  • Desteklenen eklentiler
  • Çeviri ve Çok dil desteği

2) Önceden istediğiniz özelliklerin bir listesini yapın

Bir temayı seçmeden önce, hangi özelliklerin gerekli ve hangileri olmadan da işinizi görebileceğinizi belirlemek kesinlikle önemlidir.

WordPress Özellik Filitresi, aramanızı belirli özelliklere dayalı olarak ücretsiz temalar için özelleştirmeyi çok kolay hale getirir. Bir seçim yapmadan önce tasarımı düşünmek önemlidir. Örneğin, sitenizin bir sütun veya birden fazla sütuna sahip olması sizin için önemli olabilir.

WordPress tema filitre ekranı

İş WordPress temalarına geldiğinde daha az her zaman daha iyidir. Seçtiğiniz tema web sitenizin karmaşık olmasına neden olacak gereksiz şeylerden uzak olmalıdır.

3) Sadeliğe önem verin

Birçok WordPress teması renk seçenekleri, karmaşık sayfa düzenleri ve gösterişli animasyonları ile gözününüzü kamaştırabilir. Bazen bunlara ihtiyacınız olabilir, ancak çoğu durumda gerçekten ihtiyacınız yoktur.

Hedefinize ulaşmanıza yardımcı olacak bir temayı arayın. Kullanışlılık ve sadelikten ödün vermeden iyi görünmesi gerekir.

Temanın sunum stili aşırı karışık olmamalıdır.

Web tasarımının amacı, kullanıcıların ihtiyaç duydukları bilgileri kolayca bulmalarını sağlarken aynı anda site sahiplerinin de hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmaktır.

Bir tema harika görünebilir ancak yeni iş fırsatları kazanmanıza faydası yoksa veya eposta bülteninize yeni abone kazanmanıza yardımcı olmazsa o zaman iyi bir tema değildir. Ayrıca, kullanıcılarınız web sitenizi kullanamazlarsa yine iyi bir tema değildir.

4) Okunuşu zor fontları kullanan temaları seçmeyin

Eğer okunabilirliği yüksek fontlar kullanırsanız ziyaretçilerinizin ilgisini daha hızlı çekersiniz aksi takdirde sitenizi hızla terk etmelerine sebep olursunuz. Web sitenizin okunabilirliği ne kadar kolaysa ziyaretçiniz web sitenizde kalmaya devam eder.

Modern temalarda web sitenizde kullanmak istediğiniz fontları değiştirebilme (Google Fontlar gibi) özellikler bulunur.

Divi teması font seçimi Divi teması font seçimi

5) Renkler aklınızda bulunsun

Unutmayın, dijital pazarlamanın çoğu görsel görünüme dayalıdır ve renkler de marka bilinirliğini artırır.

Bir logonuz varsa, o logodaki renk düzeninizi eşleştirmeyi deneyin. WordPress, doğrudan temaya girerek veya özel CSS’ye girerek bir temanın renkleri de dahil olmak üzere görünümü değiştirmeyi süper kolaylaştırır.

Koyu ve açık arasında karar vermeye çalışıyorsanız, istatistikler ziyaretçilerinin daha açık renkleri tercih ettiğini göstermektedir.

Koyu bir web sitesi tasarımına net bir hayır demesek de okunabilirliği azalttığınızın farkında olun. Koyu temalar fotoğraf temelli web sitelerinde yararlı olabilir.

6) Duyarlı temaları tercih edin

Duyarlı tasarım, sitenizi yalnızca bir dizüstü bilgisayarda değil, tablet veya cep telefonu gibi farklı cihazda kullanmak kolayca kullanmak anlamına gelir. Bunun anlamı mobil cihazlarla uyumlu olduğu ve mobil cihazlarda web sitenizde gezinmesi kolay menüler ve diğer bileşenlere sahip olduğu anlamına gelir.

Duyarlı temalar, düzenlerini farklı ekran boyutlarına ve cihazlara göre ayarlar.

Bugün mobil ve diğer elde taşınan cihazlardan önemli sayıda web trafiği oluşmaktadır. Web sitenizin konularına bağlı olarak bu sayı trafiğinizin %50’sinden bile daha yüksek bir olabilir.

Google, mobil cihazlara uygun arama sonuçlarında mobil uyumlu web sitelerini gösterir. Sitenizin konularına ve demografik özelliklerine bakılmaksızın, tüm web sitelerinin duyarlı ve tam mobil kullanıma hazır olması gerekir.

Çoğu WordPress teması hali hazırda duyarlı tasarıma sahip. Ancak hala mobil uyumlu olmayan düzenler satan satıcılar var. Web siteniz için seçtiğiniz temanın mobil uyumlu olduğundan emin olun.

Mobil cihazlar için bir temayı nasıl test etmeli Bir temanın duyarlı olup olmadığını test etmenin en kolay yolu, tarayıcı ekranınızı yeniden boyutlandırmaktır. Tarayıcı ekranınızı yeniden boyutlandırırken, temanın düzeninin kendisini ekran genişliğine göre ayarlayacağını fark edeceksiniz.

Wts ekranını farklı boyutlarda ekran olarak yerleştirelim

Daha kapsamlı bir test için, temanın demo sayfasının URL’sini kopyalayabilir ve Google'ın Mobil Uyumluluk Testi sayfasına yapıştırabilirsiniz.

google mobil uyumluluk testi

Bir temanın ne kadar iyi olduğuna bakılmaksızın bu testin bazı uyarılar göstereceğini lütfen unutmayın. Metin gibi küçük ayrıntılar için kırmızı bayrak, ekrandan daha geniş içerik, vb.

7) Tarayıcı Uyumluluğuna dikkat edin

Kullanıcılarınız farklı tarayıcı kullanıyor olacak. Temanız kullandığınız tarayıcıda mükemmel görünebilir, ancak diğer tarayıcılarda tam tersi olabilir.

Tarayıcı uyumluluğu önemlidir. Profesyonel WordPress tema geliştiricisi, karmaşık tarayıcı uyumluluk test araçlarını kullanarak temalarını titizlikle test eder.

Bunu kendi web sitesinde açıkça belirtebilirler. Ancak belirmemişlerse temayı Google Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari vb. Farklı tarayıcılarda kontrol etmek için bazı basit testler yapabilirsiniz.

Mobil cihazlarda da farklı tarayıcılarda test etmeyi unutmayın.

8) Desteklenen Eklentiler

WordPress’in gerçek gücü WordPress eklentilerinden gelir. Bu eklentiler sayesinde WordPress siteniz farklı fonksiyonlar kazanır.

Çok sayıda WordPress eklentisi bulunur. Bazıları belirli pazarlara hitap eder. Bazıları da her türlü web sitesine uygundur. Contact Form 7, Yoast SEO, W3 Total Cache, Jetpack, Updraftplus vb.

WordPress temanızın tüm popüler eklentileri desteklediğinden emin olun. Emin değilseniz, tema geliştiricisine sorun.

Eklentilerle ilgili daha ayrıntlı bilgi için WordPress eklentileri hakkında bilmeniz gerekenler yazımızı okuyabilirsiniz.

Oku: Temel WordPress eklentileri

9) Çeviri ve Çok Dil Desteği

Tema seçerken dikkat etmeniz gereken iki temel nokta var.

Çok dil eklentileri ile uyumluluk
WordPress doğrudan çok dil desteği vermiyor. Çok dil desteği eklentilerle sağlanıyor. WordPress web sitenizi çok dil özelliği sağlayan WPML ve Polylang gibi eklentileri desteklediğinden emin olun.

Tema dil çeviri dosyaları WordPress teması içinde her dil için bir çeviri dosyası bulunur. Bazı WordPress temaları Türkçe desteği bulunmayabiliyor. Türkçe ve ihtiyacınız olan diğer diller için destek olduğundan emin olun.

Oku: WordPress çok dil ayarlama

10) Sayfa Oluşturucular

Sayfa oluşturucular, sürükle ve bırak kullanıcı arayüzünü kullanarak sayfa düzenleri oluşturmanıza olanak veren WordPress eklentileridir.

divi sayfa oluşturucu

Divi Sayfa Oluşturucu Ekranı

Birçok premium WordPress teması, sayfa oluşturucu ile birlikte hazır olarak gelir. Bu sayfa oluşturucuların bazıları yalnızca bu tema geliştirici tarafından kullanılmaktadır.

visual composer

Visual Composer Ekranı

Açılış sayfaları oluşturmak için böyle bir sayfa oluşturucu kullanmak çok fazla istenmeyen kod üretebilir. Temayı değiştirirseniz, o zaman bu sayfalar çok fazla temizlik gerektirir.

En çok kullanılan sayfa oluşturucu eklentilerinden biriyle gönderilen temaları seçmelisiniz. Ayrıca, diğer sayfalarla birlikte kullanmak için bu sayfa oluşturucuları ayrı olarak satın alabilirsiniz.

11) Destek seçeneklerini araştırın

Ücretsiz bir WordPress teması kullanmanın en önemli dezavantajı, garantili desteğinin olmamasıdır. Bazı geliştiriciler, ücretsiz temalar için mükemmel destek sağlarken, birçok ücretsiz temada destek seçeneği yoktur.

Eğer WordPress temanızı bozarsanız, o zaman bunu kendiniz çözmelisiniz. Sorunları çözmek için üçüncü bir yazılım geliştiriciye ödeme yapabilirsiniz.

İyi bir dökümantasyona ve destek seçeneğine sahip bir WordPress teması seçtiğinizden emin olun. Çoğu premium WordPress teması, 1 yıllık e-posta tabanlı destek ve detaylı destek dökümanları sunar.

12) Arama motorları ile dost tema seçin: Seo uyumlu Temalar

WordPress temanız sitenizin arama motorlarında ilk sıralarda çıkması için gerekli kriterlerde (SEO) önemli bir rol oynar. İyi görünen bir tema hala iyi kodlanmamış HTML oluşturabilir, bu da sitenizin arama motorlarındaki performansını etkileyebilir.

Yeni başlayanların bir temanın kaynak kodunu kendi başlarına analiz etmesi zor olabilir. Bu yüzden birçok premium WordPress tema geliştiricisi, sayfalarının SEO için optimize edildiğini size bildirir.

Ayrıca, sayfanın W3C İşaretleme Doğrulaması (W3C Markup Validation) hizmetiyle kontrol ederek doğru HTML5 oluşturup oluşturmadığını da görebilirsiniz.

W3C aracının, endişelenecek hiçbir şey olmayan birçok uyarı üreteceğini lütfen unutmayın.

13) Başkalarının neler söylediğini öğrenin : Puanlar ve Yorumlar

WordPress temasının kalitesinin bir başka sağlam göstergesi de o tema kullanıcıları tarafından sağlanan puanlar ve yorumlardır. Tema üçüncü taraf bir pazarda satılıyorsa, müşteri yorumlarını görürsünüz.

Ücretsiz WordPress temaları için indirme düğmesinin hemen altındaki derecelendirme bölümünü bulacaksınız. Kullanıcılar tarafından verilen yorum ve yıldız sayısını gösterecektir.

Eğer 5 yıldıza tıklarsanız, o zaman size tema 5 yıldız veren tüm değerlendirmeleri gösterecektir.

Olsen light wp tema güncelleme

Hemen her WordPress teması birkaç kötü yorum alabilir. Ancak, kötü yorumların sayısı alışılmadık şekilde yüksekse, bunları dikkatli bir şekilde okumalısınız.

14) Temayı test edin

Bir temanın verimliliğini test etmek ve WordPress standartlarına uygun olup olmadığını kontrol eden Theme Check eklentisini kullanın.

theme check eklentisi

Tüm ince ayarlarla işiniz bittiğinde ve içeriğinizin tamamını yüklediğinizde, sitenizi dünyaya duyurmadan önce tekar inceleyin. Tüm içeriğinizi tekrar tarayın, sitenizi mobil cihazlarda kontrol edin ve tüm resimlerinizin düzgün şekilde yüklendiğinden emin olun.

15) Premium (ücretli) bir tema satın almayı da düşünün

Eğer düşük bütçeli veya ücretsiz bir çözüm arıyorsanız Ücretsiz WordPress temaları listemize bir gözatın. Size uygun ücretsiz tema olabilir.

Ücretsiz temalar, düşük bütçeye sahip olanlar için harika olsa da, bazı sorunlar yaşatabilirler. Kodlama kalitesinin düşüklüğü, düzenli olarak güncellenmemesi, profesyonel destek eksikliği ve tema yazarının temayı geliştirmekten vazgeçme riskine girersiniz.

Premium temalar ücretli oldukları için özellikle teknik destek ve düzenli güncelleme ile diğerlerinden ayrılırlar. Biz Web Tasarım Sitesinde premium Divi temasını kullanıyoruz.

Ayrıca ücretli WordPress teması araştırabileceğiniz pazar yerlerinden bazıları.

Sonuç

WordPress teması web sitenizin kuruluşundan itibaren birlikte yaşayacağınız bir yazılım parçasıdır. O nedenle bir WordPress teması seçerken dikkatli olmak size uygun bir temayı tercih etmek hayat kurtarır.