En iyi web siteleri, kolay kullanılabilen içerik yönetim sistemleri ile tek bir satır kod değiştirmeye gerek duyulmadan yönetilmektedir.

İçerik yönetim sistemleri, ingilizce Content Management Systems kelimelerinin baş harfleri ile kısaca CMS olarak adlandırılır.

Eğer yeni, güçlü bir web sitesi istiyorsan ve birkaç bin dolar ve üzeri bir ücret ödemek ve beklemek istemiyorsan bunlardan birisini seçmek zorundasın.

WordPress, Joomla ve Drupal hepsi harika özelliklere sahipler. Özelleştirme seçenekleri, kolay kullanım ve güçlü güvenlik özellikleri ile ön plana çıkıyorlar.

Bir programcı olarak sana şunu söyleyebilirim: Her birinin altında yatan teknolojiler de hemen hemen aynıdır. Örneğin üçü de PHP programlama dili ile hazırlanmıştır.

Bu arada, üçü de ücretsizdir.

Doğru olanı seçmek senin için zor olabilir, çünkü hepsi de iyi seçeneklere sahiptir.

İhtiyacın ister basit bir ticari web sitesi, isterse tam fonksiyonel sosyal medya ağı olsun, bu üçlüden birisi senin benzersiz ihtiyaçlarını karşılayan en iyi seçenek olacak.

Şimdi, bunlardan hangisinin senin için kusursuz bir tercih olacağına bakalım.

Hızlı Genel Bakış

  • WordPress: Yeni başlayanlar için en iyi tercihtir. Çünkü kolay kullanıma sahiptir. Küçük ve orta ölçekteki web sitelerinde, blog ve küçük e-ticaret sitelerinde iyi çalışır.
  • Joomla: Eticaret veya sosyal medya web siteleri için harika bir seçenektir. Ancak, temel düzeyde teknik bilgi gerektiriyor.
  • Joomla: En zor, ama en güçlü olanıdır. HTML, CSS and PHP bilgisi gerektirir.

wordpress joomla drupal karşılaştırma

İhtiyaçların için hangisi en iyisi? Karar veremediysen detaylı incelemeyi okuyarak devam edebilirsin.

WordPress (Yeni başlayanlar için en iyi tercih)

WordPress, dünyanın en popüler içerik yönetim sistemi.

Blog işinin mütevazi başlangıcına rağmen WordPress, dünyayı fırtına gibi kapladı. 60 milyondan fazla web sitesini çalıştırıyor.

Eğer bu seni etkilemiyorsa, WordPress, CMS temelli web sitelerinin %40’dan fazlası tarafından kullanılıyor. Özel CMS web siteleri çoook geniş bir alana yayılmış durumda.

İşte WordPress’in popüler olmasının nedenleri.

  • Kolay kurulum: Pek çok web hosting firması, otomatik WordPress kuruluş imkanı veriyor. Bunun anlamı çalışan hazır bir web sitesi 5 dakikadan az bir sürede hazır demek. (Yeni bir kahve demlemek WordPress ile web sitesini yayına sokmaktan biraz daha zaman alıyor. )
  • Özelleştirme: WordPress diğerlerine göre önemli oranda daha fazla eklentiye, temaya ve özelleştirme seçeneklerine sahip. Çünkü geniş bir alana yayılmış popülaritesi sayesinde, daha fazla web tasarımcı ve yazılım geliştirici ücretsiz (veya oldukça ucuz) yeni WordPress araçlar yaratıyorlar. Bir blog açmak/başlatmak için maliyetler de $100 doların altında oluşuyor.
  • Ücretsiz: WordPress’in kullanımı tamamen ücretsizdir. Seçebileceğiniz on binlerce eklenti ve temaya sahiptir. Yeni başlayanlar için maliyeti aşağıya çektiği için bu kusursuz bir başlangıç noktasıdır.
  • Topluluk Desteği: Eğer yeni WordPress web sitenizle ilgili bir sorun yaşarsanız veya sorularınız olursa, kullanan milyonlarca kullanıcıya sorabilirsiniz. Destek forumları yardımsever katılımcıları ile sorularınıza ücretsiz cevap verecektir. Harika değil mi?

Elbette, WordPress kusursuz değil ve bazı olumsuzluklara sahiptir.

En önemlisi: WordPress kolay kullanıma sahip bir yapıdadır, çünkü pek çok kullanıcı görsel düzenleme yeteneğine sahiptir. Yani, web tasarımcı veya yazılım uzmanına sahip olmadan binlerce değişikliği kendi başınıza yapabilirsiniz.

Özetle, yeni başlayanlar için, bir web sitesi kurmak için en uygun platformdur.

Drupal (Daha Güçlü & Karmaşık)

Drupal, büyük ve küçük web siteleri arasında 3. Popüler içerik yönetim sistemi.

En güçlü açık kaynak seçeneği, yani öğrenimi biraz zor.

Işte Drupal’ın üstünlükleri:

  • Teknik olarak gelişmiş: Drupal, bu üç içerik yönetim sisteminin içinde teknik olarak en gelişmiş olanıdır. Teknik detaylarla oynamayı seven kişiler için iyi bir seçenektir.
  • Gelişmiş Performans: Drupal sayfaları tipik olarak daha hızlı yüklenir ve WordPress ve Joomla’ya göre daha hızlı yanıt sürelerine sahiptir. Böyle olmasının bir nedeni düşük kaynak yoğunluklu, daha düşük maliyetli sunucuya ve hosting kuruluşuna ihtiyaç duymasından kaynaklanır. (Ancak, diğer CMS’ler gibi çok fazla eklenti kurmak performansı düşürmektedir. )
  • Özelleştirilebilir: Drupal, kolay özelleştirilebilen ve geniş bir kapsamda eklentilere, temalara ve diğer konfigürasyon seçeneklerine sahiptir. Ayrıca kök dosyaları doğrudan değiştirebilirsiniz. Bu benzersiz değişiklik yapmak isteyen yazılım geliştiriciler için harika bir seçenektir.
  • Ücretsiz: Drupal yazılımını ücretsiz indirebilir ve kendi sunucuna kurabilirsin.

Drupal, hazırda bulunan en güçlü içerik yönetim yazılımıdır. Ancak, güç web sitesi sahiplerine ilave zorluklar da beraberinde getirmektedir.

Drupal kullanmayı düşünen herkes temel HTML, PHP ve temel web programlama bilgisine sahip olmalıdır. Uzmanlık gerektirmez, ama hata mesajlarını takip etmeli ve kod problemlerini tanımlayabilmek büyük yarar sağlar.

Eğer web sitenizden kazanç elde etmek istiyorsanız, geliştirme ve düzgün çalışmasını sağlamak için teknik uzmanı işe almak veya teknik uzman olmanız gerekir.

Bu problem olabilir, çünkü tipik olarak Drupal konusunda gelişmiş düzeyde bilgi sahibi birini bulmak daha zor (veya pahalı) olabilir. WordPress ile web sitenizi yaptığınızda daha düşük maliyette ve daha az teknik bilgi ile daha kolay işi toparlayabilirsiniz.

Ayrıca, WordPress.com gibi Drupal’ın bir hosting seçeneği bulunmuyor. Bunun anlamı Drupal ile siteyi kurmak için kendi alan adını tescil ederek hosting servisi almak gerekiyor.

Joomla (WordPress ile Drupal arasında)

Joomla ikinci popüler CMS. WordPress ile Drupal arasında gibi duruyor.

Herhangi problem olmadan pek çok web sitesini çalıştırmak için güçlü bir yazılım. Teknik düzeyde bilgiye ihtiyacın yok.

WordPress’in arkasından en çok kullanılan ikinci CMS, Joomla ayrıca bir çok eklenti ve teması (6000 civarında) bulunuyor. Web sitenin görünümünü özelleştirmek bir problem değil.

İşte Joomla’nın senin için ideal tercih olması için birkaç neden:

  • Sosyal Medya Ağı: Joomla, sosyal medya ağı yaratıyor. Sosyal medya pek çok web sitesi için çok güçlü bir araç. Joomla ile oldukça kolay ve hızlı.
  • Eticaret Siteleri: Joomla ile çevrimiçi mağaza açmak kolay ve sorunsuz. Eticaret sitesini Drupal veya WordPress ile de açabilirsin. Ama biraz daha çaba ve özelleştirme gerekiyor.
  • Çok Teknik Değil: Joomla, kolay yönetilen WordPress ile güçlü Drupal arasında duruyor. Teknik bilgisi olmayan pek çok kişi Joomla ile web sitelerini çalıştırabiliyorlar.
  • Yardım portalı: Soru sormak ve teknik destek almak için Joomla harika bir yardım portalına sahip. WordPress topluluk temelli destek sayfaları kadar hızlı ve kapsamlı değil. Ama Drupal teknik desteğine göre hızlı ve daha ucuz.
  • Ücretsiz: WordPress ve Drupal gibi Joomla kendinize ait web sununuzda çalıştırmak için diğer ücretsiz seçenek. Ancak Drupal gibi, WordPress’in sunduğu hosting seçeneği bulunmuyor.

Joomla kullanıcıları kolay kullanımdan ödün vermeden hemen her şeyi yapabilmeyi seviyorlar. Joomla, Drupal’ın önerdiği esnekliği ve gücü zekice birleştirerek, WordPress’in uzman olduğu kullanıcı dostu, sezgisel yaklaşımla orta ölçekte bir pazarı bulunuyor.

Seçiminizi Yaparken

Herkes kendi içerik yönetim sistemini en iyisi olduğunu söyler. Bu üç senecek te çoğu durumda sorunsuz çalışır.

Ama iş kendinize özel senaryonuza geldiğinde farklı kabiliyetlere olan ihtiyacınız, muhtemelen bir tanesini diğer seçeneklere göre daha çok tercih etmenize sebep olacak.

Hızlı ve basit bir blog veya bir iş sitesi mi istiyorsun ? Başka yere bakmadan WordPress ile devam et.

Eğer bir gün web sitenizin önemli ölçüde büyüyeceğine, kapsamlı özelliklere ve sınırsız özelleştirmeye ihtiyaç duyacağına dair büyük umutların varsa, Drupal ile devam edin.

Bu iki seçeneğin arasındaki durumlarda ve benzersiz bir sosyal medya ağı veya eticaret sitesi için Joomla belki en iyi seçenek olabilir.

Üç platform da ücretsizdir.

Her biri web siteniz için farklı seçeneklerde faydalı üçünü parti araçlar ve benzersiz özellikler sunar.

Teknik destek her bir seçenek için mevcut. Ancak Drupal için destek pahalı bir seçenek.

Bir diğerinde diğerine geçmek mümkün mü ?

Bunda yanlış bir durum yok.

Eğer yanlış bir tercih yaptığını düşünüyorsan ve yolu değiştirmek istiyorsan, göreceli olarak, birinden diğerine geçmek kolay.

Site transferini gerçekleştirirken doğru zamanı ve uzmanlığa sahip olduğunuzdan emin olman gerekecek.

Benim favori tercihim…

Dürüst olmak gerekirse.

WordPress’i severim.

Şu anda okumakta olduğun web sitesi de WordPress üzerinde çalışıyor.

Yeni içerik eklemek çok kolay ve bir sürü eklenti ve sayfa düzeni arasından kolayca seçim yapıp, düzenleme yapmak çok kolay. HTML ve CSS veya programlama bilgisine ihtiyaç duymadan bunları yapmak mümkün. Ayrıca tonlarca güvenlik güncellemesi ve özelliklerin sürekli geliştirilmesi, diğer profesyonel programcıların işimi kolaylaştırması güzel bir şey.

Eğer yeni başlıyorsan, WordPress ile devam et.

Bir sürü ziyaretçin ve içeriğin olduğunda da WordPress’den ayrılmayı düşünmeyeceksin.