WordPress eklentileri ile web siteniz sayısız ve değerli fonksiyonlara kavuşur. Wordpress.org sitesinde 55,000’den fazla eklenti bulunuyor. Eklentiler sayesinde WordPress sınırsız genişleme imkanına kavuşur. İşte bu nedenle de WordPress harikadır. Ancak dikkat etmezseniz bazı olumsuz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Web sitenizi kurduktan sonra WordPress eklentileri ile doldurmadan önce sizi uyarmak ve dikkat etmeniz gereken önemli noktalarda bilgi vermek istiyorum.
- WordPress eklentilerini düzenli olarak güncelleyin
- Etkisiz eklentileri güncelleyin veya onlardan kurtulun
- Kullanmadığınız yönetim paneli eklentilerini etkisizleştirin
- Eklenti sayısı önemli değildir
- Eklenti sayısı önemlidir
- Eklentinin kalitesi daha önemlidir
- Premium demek en iyisi demek değildir
- Bazı eklentiler hemen her web sitesi için önemlidir
- Web sitenizi diğer araçlar ve platformlarla entegre eden eklentiler
- Eklentileri bulabileceğiniz birçok yer mevcut
WordPress eklentilerini düzenli olarak güncelleyin
Eklentileri güncel tutmak web sitenizin güvenliği ve işlevselliği için hayati önem taşır. Güncel olmayan eklentiler, güvenlik zaafiyetlerini arayan kötü amaçlı kişiler için başlıca hedeftir. Ayrıca WordPress ve diğer eklentilerin yeni sürümleri yayınlandığında da bazı sorunlar ortaya çıkabilir.
Eklentileri güncellemek tek başına yeterli değildir. Ayrıca, eklentilerin en son ne zaman güncellendiğini de kontrol etmelisiniz. Uzun süredir güncellenmeyen eklentileri kaldırmak gerekir.
Eğer güncellemeleri unutmaktan endişe ederseniz Easy Update Manager ile büyük-küçük güncellemeleri otomatik yapılmasını sağlayabilirsiniz.
Etkisiz eklentileri güncelleyin veya onlardan kurtulun
Bir eklenti etkin olmasa bile hala güncel olduğundan emin olmalısınız. Devre dışı bırakılmış eklentileriniz güvenlik zaafiyeti oluşturacak kadar “canlı” durumdadır. Bu arada temalar için de aynı şey söylenebilir.
Açıkcası, bir eklenti sitenizde aktif değilse ve gelecekte kullanmayı düşünmüyorsanız benim tavsiyem onu kaldırmanızdır. İsteyeceğiniz son şey, sitenizin kullanılmayan eklentilerden oluşan bir çöplüğe dönüşmesidir.
Kullanmadığınız yönetim paneli eklentilerini ektisizleştirin
Çoğu eklenti web sitenizin kaynaklarına yük getirir. Bu nedenle tavsiyem, yönetim panelindeki eklentileri gerektiğinde aktif hale getirmenizdir.
Örneğin, web sitesinizi bakım amaçlı kullanılan WP Sweep eklentisini örnek verelim. Veritabanındaki gereksiz kayıtların temizlenmesi için kullanılan bu eklentiyi kullanmadığınız zamanlarda devre dışı bırakın.
Özetle:
Her aktif eklenti web siteniz tarafından kullanılmalıdır. Aksi takdirde devre dışı bırakın.
Eklenti sayısı önemli değildir
Eklentiler basitçe web sitenize eklenen ekstra kodlar demektir. Temanızda functions.php dosyası içine koyarak da aynı etkiyi sağlayabilirsiniz.
Bu nedenle web sitenizdeki eklenti sayınız sorun değildir.
En önemli konu, eklentilerinizin ne kadar iyi kodlandığı ve ne kadar kaynak kullandığıdır.
Sitenizde saldırıya açık bir eklenti yerine daha az kod ve kaynak kullanan eklentiler daha iyi olur.
Gerçekte:
Kaç tane olduğunun değil hangi eklentileri kurduğunuzdan endişelenmelisiniz.
Eklentilerin sayısı önemlidir
Sitenizde yüklediğiniz eklentilerin sayısının sorun olabileceği bir nokta var. Çakışmalar.
Teorik olarak eklenti sayısınız çoksa bir başka eklenti ile çalışma olasılığı da yüksek demektir.
WordPress kurulumları neredeyse sonsuz kombinasyonlardan oluşur. Her WordPress bloğu yüklü eklenti kombinasyonu açısından birbirine benzemez. Bu nedenle eklenti çakışmaları sürekli karşılaşılan bir sorundur.
Kullandığınız eklentilerin kalitesine dikkat etmenize rağmen, sayıları mümkün olduğunca az tutmak için özen göstermelisiniz. Sitenizi eklenti çöplüğüne döndürmeyin.
Eklentinin kalitesi daha önemlidir
Web sitenize hangi eklentiler yükleyeceğinize karar verirken seçici olun. Sonuçta, yüklediğiniz her eklenti, ardında kaldırılması zor olan bir iz bırakılabilir (özellikle kötü kodlanmışsa). Sitenize önünüze gelen her eklentiyi kurmak ve test etmek cazip gelse de, dikkatli ve seçici olmalısınız.
Eklentileri yüklemek söz konusu olduğunda, aşağıdaki gibi birkaç önemli noktaya bakmak gerekir:
- İndirme sayısı
- Ortalama puanı
- Değerlendirmeler
- Geliştirici (sağlam mı?)
- Aktif desteğin kanıtı
Gerçekte sadece bir eklenti yüklemiyorsunuz, gelecekte de işlevsel kalmasını istediğiniz bir fonksiyon parçasını kuruyorsunuz. Eklenti şimdi çalışıyorsa bu başlangıç için iyidir, ancak gelecekte de çalışacağından emin olmanız gerekir.
Yeni bir eklenti yükleme kararı benim için oldukça önemlidir. Kendime, yüklemeden önce “gerçekten bu fonksiyona ihtiyacım var mı ?” sorusunu daima sorarım.
Premium demek en iyisi demek değildir
İnsanlar para verdikleri şeylerin daha değerli olduğunu düşünürler. Ücretsiz olanların da değersiz olduğunu düşünme eğilimindedirler. Bu algılar premium (ücretli) eklentiler için de geçerlidir.
Bir çok kaliteli eklenti geliştiricisi var. Ancak birisi sizden eklenti ücreti istiyor diye bu eklentiyi daha iyi yapmaz. Kesinlikle güvenebileceğiniz kişiler tarafından geliştirilen son derece kaliteli ve ücretsiz sunulan eklentiler mevcut.
Saygın bir premium eklenti geliştiricini seçerseniz, en iyi işlevselliği, üst düzey destek ve tutarlı güncellemeleri beğenme olasığınız yüksektir. Önemli olan, “doğru” geliştiriciyi seçtiğinizden emin olmaktır.
Sadece bir Google araması ile yetinmeyin ve kimlerin tavsiye ettiğine bakın, kimlerin memnun olduğunu öğrenmeye çalışın. WordPress topluluğuna katılarak kimlerin olumlu konuştuğuna dikkat edin.
Bazı eklentiler hemen her web sitesi için önemlidir
Hemen her WordPress bloğu veya web sitesi için yararlı araçlar vardır. Bunlar web siteniz için değerli fonksiyonlar kazandırır. Genel olarak yüklediğiniz eklentiler olşturduğunuz sitenin türüne bağlıdır. Örneğin bir fotoğraf sitesi, resim galerisi eklentisinden yararlanırken, bir e-ticaret mağazası, alışveriş sepeti eklentisine ihtiyaç duyar. Ancak, sitenizin hedefi ne olursa olsun, hemen her WordPress yüklemesinin ihtiyaç duyacağı eklentiler de vardır.
Yoast SEO , pek çok WordPress web sitesi için yararlı bir araçtır. Web sitenize daha çok ziyaretçi çekmek için sağlam bir Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Yoast SEO eklentisiden yararlanabilirsiniz.
Web sitenizin verilerini ve içeriklerini güvende tutmak için Wordfence gibi bir eklenti akıllıca bir tercih olabilir.
Contact Form 7 ile iletişim formu ekleyerek ziyaretçilerinizin size ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Web sitenizin bu eklentilere ihtiyaç duymadığını düşünseniz bile paha biçilmez faydalar sağlayacak bu eklentilere bir göz atmak isteyebilirsiniz. (Temel WordPress Eklentileri Makalesine link)
Web sitenizi diğer araçlar ve platformlarla entegre eden eklentiler
Eklentiler bağımsız seçenekler olsa da diğer yazılımlara bağımlı olarak çalışırlar. Her türden popüler araç veya platformla entegre etmek için tasarlanmış birçok eklenti var. Tek bir satır kodlama bilmeden web sitenizi diğer platformlarla sorunsuz çalışmasını sağlayabilirsiniz.
İşte size birkaç örnek:
- WP için Google Analytics Kontrol Paneli Bu eklentiyle, sitenizin Google Analytics kullanarak performansını izleyebilirsiniz. Yönetim bölümünde sonuçları inceleyebilirsiniz.
- WordPress için MailChimp Eğer eposta bülteni kullanıyorsanız MailChimp popüler bir platform. Web sitenizden eposta listenize yeni aboneler eklemenizi sağlar.
- Özel Facebook Akışı Bu eklenti, Facebook yayınınızı web sitenize ekler ve özelleştirmenize imkan tanır. Popüler sosyal medya ağlarının çoğunda WordPress Eklenti Dizini'nde benzer seçenekler vardır.
Web sitenizde çalışırken her gün kullandığınız bazı favori araçlarınız varsa, bunları sitenizle entegre etmenin bir yolu olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederim. Bu sayede, iş akışınızı düzene sokabilir ve platformlar arasında sürekli olarak ileri geri geçiş yapmanıza gerek kalmaz.
WP Eklentileri bulabileceğiniz yerler
Eğer eklentiler konusunda yeniyseniz, WordPress Eklenti Dizini başlayabileceğiniz en iyi noktadır.
Bu eklentiler ücretsizdir ve belirli bir onay sürecinden geçirilmiştir. Bu dizinde eklentiyi kullanan WordPress sitelerinin sayısı, kullanıcı puanları ve değerlendirmeler gösterilir. Böylece eklenti hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.
Ancak internette eklenti bulabileceğiniz başka yerler de mevcuttur. Bazı geliştiriciler eklentilerini kendi web siteleri üzerinden satıyor ve birçok başka dizin de bulunuyor.
WordPress.org adresinde olmayan eklentilerin çoğunun premium olacağını ve bu nedenle bunları kullanmak için bir ücret ödemeniz gerektiğini unutmayın.
Bununla birlikte, makul maliyetlerde, daha karmaşık, sıra dışı ve belirli amaçlar için hedeflenmiş işlevler sunan eklentiler de bulabilirsiniz.
Eklenti aramasında yeni başlıyorsanız, işte size başlamak için birkaç yer:
- CodeCanyon: En geniş premium WordPress eklentilerinin bulunduğu bir dizindir. Burada, 2 $ gibi düşük fiyatlardan, hemen hemen her şeyi bulabilirsiniz. Ayrıca, kullanıcı yorumlarını ve puanlarını ve her bir eklenti hakkında çok sayıda bilgiyi görüntüleyebilirsiniz.
- WPMU DEV: Analitik, güvenlik, tasarım, sosyal medya entegrasyonu ve diğer alanlarda seçenekler sunan kaliteli WordPress eklentileri kaynağıdır. Bu site diğerlerinden biraz farklı çalışır. Eklentileri kullanmak için aylık ücretli üyelik gerekiyor. Birden fazla site ile çalışıyorsanız bu iyi bir seçenek olabilir.
WordPress eklentilerini nerede bulacağınızı bilmek, seçeneklerinizi arttırır ve mevcut en iyi araçları bulmanızı sağlar. Yukarıda listelenen önerilerin dışına çıkmak isterseniz, yalnızca güvenilir sitelere ve geliştiricilere bağlı kaldığınızdan emin olun. Her zaman yeni eklentiler satın almadan önce kullanıcı yorumlarını ve kullanıcı oylamalarına bakın. Eklentiyi yüklemeden önce web sitenizi yedekleyin.
Sonuç
Eklentiler, WordPress’in en iyi özelliklerinden biridir. Ancak, hangisinin seçileceğini, çakışmaları nasıl kontrol edeceğinizi ve büyük bir koleksiyon oluşturduktan sonra bunları nasıl yöneteceğinizi bilmek önemlidir.
WordPress’den en iyi şekilde yararlanmak için eklentileri kullanmak çok da zor değildir. Güvenilir kaynaklardan eklentiler edinmek, güncelleme yapmak ve ihtiyacınız olmayanlardan kurtulmak gibi birkaç basit kuralı takip etmelisiniz. Eklentilerle ilgili temel bilgileri öğrendikten sonra, kendi sitenizi özelleştirmeye başlayabilirsiniz.