WordPress’i içerik yönetim sistemi – CMS olarak seçtiniz.
Alan adınızı tescil ettiniz ve WordPress hosting servisini satın aldınız.
WordPress ile web sitenizi kurdunuz ve hangi temayı seçeceğinizi düşünüyorsunuz.
Bu noktada web sitenizi kurduktan sonra binlerce farklı temalar, şablonlar ve sayfa oluşturucuları arasında kayboldunuz değil mi ?
İçiniz rahat olsun. Sizi stresten ve dertten kurtaracak, WordPress ile web sitesi kuran herkes için kullanabileceğiniz ücretsiz WordPress temalarını seçtim.
Şirketiniz için kurumsal web tasarımı, kişisel web sitesi, fotoğrafçı temaları, kişisel blog açmak veya benzer web sitesi tasarımları. Çok geniş alandaki ihtiyaçlarınız için aşağıdaki listeden yararlanabilirsiniz.
- En iyi Kurumsal WordPress temaları
- En iyi Ücretsiz WordPress blog temaları
- Fotoğrafçılar için en iyi ücretsiz WordPress temaları
Ücretsiz WordPress temalarının tüm listesi wordpress.org resmi sitesinde. Şu anda 2500 den fazla tema bulunuyor.
Hazır mısın ? Haydi başlayalım!
1) En İyi Kurumsal WordPress Temaları
İşinize ve markanıza uygun bir temaya her zaman ihtiyacınız var.
Şirket web siteniz markanızın ilk göze çarpan ve insanları etkilemek için tek şansınız. İyi bir kurumsal tema hızlı, doğru ve sorunsuz bir şekilde temel değerlerinizi sergilemelidir.
Ücretsiz WordPress temalarını seçerken önemli ve işinizi kolaylaştıracak kriterleri dikkate almalınız gerekir.
Web siteniz için seçeceğiniz WordPress temasında dikkat etmeniz gereken 10 önemli faktör şunlardır:
- Özellikler: Web sitenizin gerçekten ihtiyaç duyduğu özellikler nelerdir? Eticaret desteği ? Özel bir eklenti desteği ? Temanın ihtiyacınız olan özellikleri desteklediğini kontrol edin.
- Desteklenen eklentiler: Eklentiler web sitenizi daha becerikli görünmesini, daha güvenli olmasını ve daha hızlı yüklenmesini sağlar. İstediğiniz eklentilerin desteklendiğinden emin olun. (Emin olamıyorsanız tema geliştiricisine sorun.) Ücretsiz WordPress temalarına buradan bakabilirsiniz.
- İçerik: Tek sayfalık bir web sitesi mi yoksa daha fazla web sayfasına mı ihtiyacınız var? Fotoğraf temelli bir site mi olacak ? İşinizin veya şirketinizin yüzünü nasıl yansıtacak ? Bazı temalar bazı içerikler için daha uygundur. Doğru temayı seçerseniz daha az zorlanırsınız.
- Kolay özelleştirme: Bir tema kolay özelleştirilebilir olmalı. Aksi takdirde her düzenlemede birilerine ihtiyacınız olabilir.
- SEO: “SEO Optimized/Optimize” veya “SEO ready/hazır” gibi uyumluluk açıklamalarına bakın. Temanın demosunu MozBar gibi Chrome tarayıcı eklentileri ile hızlı SEO kontrolünden geçirin.
- Responsive: Temanızın Responsive (duyarlı) desteği olmalı. Yani, akıllı telefon, tablet, notebook gibi farklı ekran boyutlarındaki cihazlar için sayfa düzeni kendini otomatik uyarlamalı.
- Basitlik: Web siteniz çok gösterişli olmak zorunda değil. Gösterişli temalar genelde yavaş yüklenir ve ziyaretçilerinizin kafasını karıştırır.
- Hız: Web sitenizin başarısını belirleyen çok önemli bir faktördür. Tema hızını Pingdom Website Speed Test ile test edin. Demonun adresini girin. Sitenin nasıl yüklediğinde bakın. Ne kadar HTTP Request (HTTP talebi) olduğunu inceleyin. Daha az HTTP talebi daha iyidir.
- İş hedefleri: Kısa ve uzun dönemli iş hedeflerinizle temanızın ne kadar uyumlu olduğunu kontrol edin. Bir süre sonra temanızı değiştirmek zorunda kalmak istemezsiniz.
- Güvenlik: Müşteri yorumlarını kontrol edin. Başkalarının tema güvenliği konusunda ne söylediklerini öğrenin.
Bu faktörler aklınızda bulunsun. Ücretsiz WordPress temaları listesine bakarken, dikkatlice seçim yapmanızı sağlar. Çünkü daha sonra tema değiştirmek bir sürü sıkıntıyı ve ekstra iş yükünü beraberinde getirebilir.
Oku: Profesyonel Web Tasarım Nasıl Hazırlanmalı ?
Sydney: Basit ve Çok Esnek Kurumsal WordPress Teması
Sydney, ücretsiz kurumsal WordPress teması. Sadece yukarıda bahsettiklerimiz gerekli özelliklerle değil, bir WordPress teması olarak oldukça iyi bir tema.
Sydney çok iyi özelleştirilebilir iş teması. Gönlünüze göre bir web sitesi yapma imkanı veriyor.
Google fontlarına erişim, tam renk kontrolü, logo yükleme, tam ekran slaytları, başlık resmi, yapışkan navigasyon ve daha fazlasını içeren uzun bir fonksiyon listesi var.
Aklınızdaki ticari ihtiyaçlarınızla ana sayfa bölümünü kullanarak küçük ölçekli veya kurumsal web sitenizi gerçekleştirebilirsiniz.
Zerif: Çok Amaçlı Ücretsiz Şirket Teması
Zerif, mobil cihazlar için responsive ve parallax tasarım özelliklerine sahip ücretsiz WordPress şirket teması. Paketlenmiş özellikleri ve fonksiyonları ile çok amaçlı WordPress teması olarak şirketiniz için iyi bir seçim.
Zerif bukalemun gibi, her türlü şirket web sitesi için uyum sağlamaya hazır.
Tema Bootstrap CSS Framework üzerine geliştirilmiş ve parallax desteği var. Sade ve modern bir tema, WooCommerce, WPML, RTL uyumlu, retina desteği var ve SEO dostu. Eticaret fonksiyonu ihtiyacı olan şirket web siteleri ve kurumsal web siteleri için kusursuz bir tercih.
Hestia: Modern, Ücretsiz WordPress Teması
Zerif ile çok benzer Hestia tam özelleştirilebilir yeteneği ile eticaret entegrasyonu arayanlar için kusursuz bir tercih. Hestia müthiş tasarımı çaba sarf etmeden harika bir web sitesi ortaya çıkarmanızı sağlıyor.
Hestia’nın modern görünümü herhangi bir kurumsal web sitesine uyan, estetik ve fonksiyonel bir platform.
Temanın kalabalık bileşenleri, blog bölümü ile entegre, Flat Parallax Slider, Photo Gallery, Travel Map and Elementor Page Builder ile uyumlu. Tema tam duyarlı (responsive), WPML çok desteği eklentisi ile uyumlu, Apple retina uyumu ve elbette SEO dostu.
Shapely: İş ve Portfolyo Web Siteleri için
Shapely, gördüğümüz en minimalist ve güzel tasarımı ile bizi etkiliyor. Büyük banner alanı ve aşağı doğru katlanan yapısı tasarım ve estetikle alakalı her tür iş için uygun.
Pek çok görüntü alanı ile Shapely, iş dünyası için mükemmel bir seçenek, ziyaretçilerine referans portföyünü göstermek için istekli. Temanın basitlik ve sadeliği modern estetiğin özelliklerini sunuyor.
Shapely, çok yönlü ücretsiz şirket teması, göze çarpan fonksiyonel özelliklere sahip.
Tema farklı ana sayfa bileşenleri ile geliyor. Bu bileşenlerle portföy, müşteri görüşleri, parallax bölümleri, ürünlerinizin veya hizmetlerinizin bilgilerini, eyleme davet ve daha fazlasını ekleyebiliyorsunuz.
Interface: Çok Esnek Kurumsal WordPress Teması
Interface sade bir tema. Yoğun bilgisi bulunmayan ana sayfa isteyenler için harika responsive şirket teması. Minimalizmden ile beraber güçlü pazarlama mesajı vermek isteyenler için harika bir seçenek.
Eğer uzman bir metin yazarı veya metin yazarlığı hizmeti satışı yapacaksanız Interface sizin için kusursuz bir seçenek.
Metin bölümleri web sitenizi ziyaretçilerinizi müşteriye dönüştürme makinesi gibi çalışır.
Interface iki site düzeni (dar ve geniş), 4 yazı/sayfa düzeni, 5 sayfa şablonu, 8 bileşen sahası, 6 özel bileşen, yazı veya sayfalarınızı öne çıkaran slayt bileşeni, 10 sosyal ikon, üst ve alt bar ile iletişim bilgileri koyarak erişimi arttırma seçenekleri ile geliyor.
BONUS: En İyi Premium Şirket Teması
Ücretsiz şirket temaları ile kafanız karıştıysa, Divi ile sadece premium tema satın almıyor ayrıca sorularınız için tam destek alıyorsunuz.
Bana göre en iyi premium (ücretli) WordPress teması. Çünkü biz de web sitemizde kullanıyoruz.
Divi, hiçbir kodlama bilgisi olmadan web sitenizdeki sayfaları görsel sürükle-bırak teknolojisi ile dilediğiniz gibi sayfa düzenleme imkanı veriyor.
Divi, Elegant Themes firmasının amiral gemisi. WordPress teması ve görsel sayfa oluşturucusu. BuiltWith.com’a göre en yaygın kullanılan premium WordPress teması.
Divi, sıradan bir tema değil, harika bir web sitesi inşa etme platformu. Divi sürükle-bırak teknolojisini kullanan sayfa oluşturucusu, yeni ve gelişmiş özellikleri, 36 sayfa elementi ile profesyonel bir web sitesi oluşturma platformu. Sürekli güncellenen ve yeni özellikler eklenen aktif bir WordPress teması.
Uzun lafın kısası en iyi kurumsal WordPress teması…
2) Kişisel Web Siteleri ve Bloglar İçin En İyi WordPress Temaları
Blog işi her geçen gün yaygınlaşan bir uğraş. Google blog işini “düzenli olarak güncellenen, tipik olarak küçük bir grup tarafından çalıştırılan, bilgi vermeye veya sohbet stilinde web sitesi veya web sayfası” olarak tanımlıyor.
Aslında blog, bilgi veren sayfa veya tek başına web sitesidir. Annelik blogçuları her günlerini detaylı anlatırlar, seyahat blogçuları yolculuklarının dokümanını çıkarırlar, büyük şirketler anlamlı endüstri makaleleri yazarlar. Blog, hayatınızda neler oluyorsa paylaştığınız çok yönlü online platformdur.
İşin doğası gereği, kusursuz bir blog teması aşağıdaki hedeflere ulaşmanızı sağlamalıdır:
Kişi
Bloglar yazan kişinin yazdığı kadar okunur. Bloğunuz onu yapabildiğiniz kadar iyi olabilir. Eğer ziyaretçiyi ilk seferinde takipçi yapabilirseniz, fikirlerinize ve hayatınıza yatırım yapmış olursunuz.
Önce içerik
Blog, gerçekten dürüst ve içten bir içerikle çekici olabilir. Kusursuz bir blog teması ziyaretçinin dikkatini nasıl çekileceğini iyi bilir.
Basitlik
Blog temaları dolaysız, hafif olmalı ve şatafattan uzak olmalıdır. Ziyaretçiler blogda yazan kelimelerden fazlasını önemsemezler. Bunun anlamı iyi kodlanmış, sayfaların hızlı yüklenmesini sağlayan, basit ve dikkat dağıtmayan tasarımlar demektir.
En iyi ücretsiz WordPress blog temasına gelirsek: basit, sade, minimalist ve odaklanmış demektir.
Blog siteniz için kendinize sormanız gereken sorular:
- Bu bloğu kimin çalıştırdığını biliyor muyum ?
- Dikkatim makaleye mi yönlendirilmiş ?
- Sitenin navigasyonunu anlayabiliyor muyum ?
Eğer ziyaretçiler sitenize tıkladıktan hemen sonra bu üç soruya da “evet” diye cevap veriyorlarsa bloğunuz başarılı olma yolundadır.
Şimdi ücretsiz WordPress blog temalarına bakmaya başlayabiliriz.
Writee: Yaşam tarzı blog yazarları için en iyi WordPress Teması
Writee harika bir basit bloglama teması. Belirgin “hakkımda” sayfası ve önemli yazılar için tam ekran slayt özelliği web sitesini çok güzel bir tasarımın parçalarını oluşturuyor.
Özel entegre bileşenler, özelleştirme seçenekleri, tam ekran/kutu slaytlar ve bloğunuzu şekillendirecek bol seçenekler sitenizi daha ileriye götürmek için yardımcı olacak.
Nisarg: Basit WordPress Blog Teması
Nisarg en minimalist blog teması. Responsive tasarım, sade görümü ile bloğunuzu içeriğe odaklı tutmak için pek çok özelleştirme seçeneğine sahip.
Başlık resminizi ayarlayın, arka zemin veya rengini tanımlayın. Temanızın ana renklerini kolayca ayarlayarak sekiz formatta içerik yayınlayabilirsiniz: Video, Resim, Aside, Durum, Ses, Alıntı, Link ve Galeri.
Nisarg gündelik kişisel blog için kusursuz bir tercih. Basit ve sade. O kadar.
Olsen Light: Blogçular için hafif ücretsiz tema
Olsen Light diğer favori temamız. Modacılar, fotoğrafçılar ve sanat blogçuları için kusursuz. Olsen Light iş bloglamaya gelince kanıtlanmış minimalist trendi devam ettiriyor.
Başlık resminin eksikliği içeriği alta itiyor. Olsen ziyaretçileri okuyucuya dönüştürmek için kusursuz bir seçenek.
Tema sosyal medya bileşenleri ve özelleştirme seçenekleri ile geliyor. Instagram entegrasyonunun anlamı, instagram resimlerini bloğunuzun sağında göstermek ve SEO optimizasyonu ile Google, Bing ve Yandex’de daha iyi sıralama elde etmek anlamına geliyor.
Hoffman: Yazarlar için en iyi ücretsiz tema
Hoffman benzersiz minimalist blog WordPress teması. Eğer sadece verdiğiniz mesajı önemsiyorsanız ve diğer şeyleri gereksiz görüyorsanız Hoffman sizin için.
Tamamen içeriğe odaklanmış, kenar çubuğu olmadan, genişleyebilen menüler veya başlık resimlerine sahip. İçeriğiniz ile hızlı bir etki yaratabilirsiniz.
Tema sosyal medya ikon menüsü, infinite kaydırma için Jetpack desteği, beş özel bileşen, iki sayfa şablonu, editör stili, çeviriye hazır kodlama, özel vurgu renk değiştirme, özel arka zemin, galeri yazı formatı ve fazlasına sahip.
3) Fotoğrafçılık & Portföy WordPress Temaları
Hobi, profesyonel veya ajans fark etmez.
Hedefiniz ne olursa olsun bir fotoğrafçı web sitesi çok çeşitli olabilir. Fotoğrafçılık temaları, fotoğrafların kusursuz gösterimi ile hikaye anlatımını hedefleyen etkili bir yoldur.
Mesajınız ne olursa olsun, fotoğraflarınızla bir akış sunarak web sitenizin başarısını oluşturabilirsiniz.
Bir WordPress fotoğrafçı temasında bakmanız gerekenler:
Galeri
Fotoğrafçılık sitesinin merkezi, yaptığınız işleri gösteren bir fotoğraf galerisidir. İdeali bir tane değil, sizin tarafınızdan seçilmiş birkaç tane iyi hazırlanmış galeridir.
Bu noktada galeriye doğrudan linkler verme, detaylar eklemek için alanlar, yorumlar vb gibi bazı temel fonksiyonlara ihtiyaç duyacaksınız.
Ücretsiz temalar genelde çok temel galeriler oluştururlar ve size özel bir şeyler yaratmak için çok fazla seçenekleri olmaz. Ama en iyilerini bulmaya çalıştık.
Minimalizm
Bir fotoğrafçılık sitesinde odaklamadan uzaklaştıran dağınık bir temadan daha kötüsü yoktur. Sadece basitlik değil minimalizmi de görmek isteriz.
Gereksiz menülerden, çizgilerden ve tasarım elementlerinden uzak durmalı, dikkati vermek istediğiniz mesaja ve hikayeye odaklamalısınız.
Önemli olan iyi entegre edilmiş olmasıdır.
Daha az kodlama, daha çok resim…
Web sitelerini yavaşlatan bir numaralı unsur nedir ?
Resimler. Büyük dosya boyutlu resimler.
Minimalizmi seviyoruz ve ne kadar script, eklenti veya bileşen kurduğumuzu farketmeden büyük bir resmi siteye yerleştiriveriyoruz.
İdeal olan temanızın çok hafif olmasıdır. Yazılım geliştirici hedeflenen amaca uygun olarak sitenin yüklenmesini mümkün oldukça hızlı olması için çalışmalıdır.
Ne yazık ki, tembel insanlar ve sıradan web sitesi sahipleri için, yazılım geliştiricinin iyi bir kodlama çabasını ölçmek neredeyse imkansızdır. Ücretsiz tema geliştiricilerinin bu konuda çok fazla çaba sarf etmelerini beklemeyin.
Eğer en iyi fotoğraf temasını arıyorsanız, kendinize aşağıdaki üç soruyu sormalısınız:
- Fotoğrafçılık hikâyeyi anlatmak için uygun mu ?
- Dikkatim hikaye ve mesaja sabitlenmiş mi ?
- Site hızlı yükleniyor mu ?
İşte en popüler ücretsiz fotoğrafcı WordPress temaları:
Pixgraphy: Fotoğraflar hakkında herşey
Pixgraphy profesyoneller için en popüler fotoğrafcı/porfolyo teması. Minimalist çarpıcı galeri seçenekleri var, büyük giriş resimlerine sahip. İyi kodlanmış. Tema işlerini satmak isteyenler için iyi bir seçenek.
Bu tema popüler eklentilerden Breadcrumb NavXT, WP-PageNavi, Contact Form 7, Jetpack by WordPress.com, Polylang, bbPress, wooCommerce ve bir çoğunu destekliyor. Ayrıca çevirim için hazır. Özelleştirme için pek çok seçeneği bulunuyor.
Pixgraphy, özellikle bir fotoğrafçı sitesi için yükleme süresini azaltan temiz ve optimize edilmiş kodlamaya sahip. Birden fazla sayfa düzeni ile web sitenizi nasıl istiyorsanız o şekilde düzenleyebilirsiniz.
Fukasawa: Resimler için sade, ücretsiz WordPress teması
Fukasawa’nın esas cazibesi temanın Pinterest sitilindeki galerisi. Jetpack ile sonsuz kaydırma seçeneği okuyucuya rahat bir odaklanma imkanı veriyor.
Responsive ve retina özelliği olan temanın başlıca özellikleri şöyle:
- Resim, video galeri formatları
- Beş özel bileşen
- Arşiv sayfa şablonu
- Galeri slayt gösterimi
- Özel ana renk seçeneği
- Özel logo desteği
- Editör stilleri
- Dil çevirisine hazır kodlama
Fukasawa minimal tasarım ve özelleştirmesi ile kişisel hikâyenizi tam olarak nasıl anlatmak istiyorsanız o şekilde sunabilirsiniz.
Rokophoto Lite: Siyah-Beyaz WordPress Teması
Rokophoto, minimalist modelden biraz uzaklaşarak fotoğraf siteleri için kusursuz bir anlatım seçeneği sunuyor. Anlatacak benzersiz bir hikayeniz varsa harika bir tema.
Hafif sürümü iki farklı tipte slayt oynatıcı ile geliyor. İçinde ekli bulunan iletişim formu, modern ve büyük portfolyo bölümü bulunuyor.
Hitchcock: Hikaye Odaklı WordPress Teması
Minimalizm ve hikaye anlatımı odaklılık arasında köprü olan Hitchcock, minimal bir fotoğrafçı teması. Özellikle kişisel türde portföy web siteleri için uygun. Yazı tipi düzenlemesi ile hikayenizi anlatmanıza yardım ederken ana sayfa dağınıklığını düzenliyor.
Tema özellikleri: çok güzel responsive tasarım, sosyal ikon menüsü, Jetpack sonsuz kaydırma, özel ana renkler, özel başlık grafiği, galeri yazı formatı desteği, editör stili ve daha fazlası.
Gridsby: Ücresiz, Minimalist Fotoğrafçılık Teması
Hitchcock görsel merkezli yaklaşımını en uç noktaya alan Gridsby, benzersiz minimalist fotoğrafçılık teması. Tema sade ve fotoğraf üzerinden yaptığınız işleri anlatmanızı sağlayan etkili bir yol sunuyor.
Responsive tasarım ve retina özellikleri, Pinterest tarzında ızgara galerisi, kolayca fotoğraf galerinize ekleme imkanı başlıca özellikleri.
Sonuç
Yeni web sitenize binlerce TL para yatırmak zorunda değilsiniz. Aslında bu ücretsiz WordPress temaları ile bir kuruş harcamadan web sitenizi harika görünüşlü, fonksiyonel ve vizyoner yapabilirsiniz.
Ama yolculuk burada sona ermiyor. Yazının başında söylediğim gibi hala araştırma ve göz önünde olması gereken faktörler var. Bu noktada ihtiyacınız olan ücretsiz WordPress temalarından size uyanı dikkatlice seçin.